Erling Folkvord

La Abbas og Fozia bli!

Historien om det unge søskenparet Abbas og Fozia Butt er historien om et Norge der byråkratiske regler har blitt viktigere enn menneskeverdet. Det er historien om et Norge som kaster ut gode nordmenn. Om en utlendingspolitikk der målet er å skremme folk i nød fra å søke trygghet i Norge, framfor åsikre deres rettigheter.

Mandag 8. juni holder jeg appell i en støttemarkering for Abbas og Fozias rett til å bo i Norge. Les mer om saken her.

Utlendingsnemda (UNE) har kjempet en innbitt kamp for å kaste ut Holmlia-ungdommene Abbas og Fozia, og sende dem til Pakistan. Abbas og Fozia kom til Norge sammen med moren i 1989. De har gått i barnehage og skole på Holmlia, de har jobbet og studert. De har vennene sine der, og det er der de bor. I Pakistan har de ingen familie, ingen venner og de snakker ikke språket. Men Utlendingsnemda mener allikevel at det er i Pakistan de hører hjemme, ikke i Norge.

Søskenparet har bodd i Norge i sytten år. Eneste avbrudd er tre og et halvt år da moren av familiegrunner tok dem med til Pakistan. Oppholdet i Pakistan, da Abbas og Fozia var små, skulle vise seg å få fatale konsekvenser. Ungdommene blir nå stilt ansvarlige for en feil deres nå avdøde mor gjorde på 90-tallet. En feil de ikke hadde noen som helst innflytelse over.

På grunn av oppholdet i Pakistan ble bosettingstillatelsen tilbakekalt i 1999. Siden den gang har saken gått flere runder i rettsapparatet. Søskenparet har vunnet to rettssaker i tingretten. Utlendingsnemda er imidlertid så opptatt av å få dem ut at de har anket hver gang. Søsknene tapte i lagmannsretten, og anken deres ble avvist av høyesterett. Nå har advokaten deres sendt saken til den europeiske menneskerettighetsdomstolen. I mellomtida sitter Abbas og Fozia i kirkeasyl på Holmlia.

For å verne politikerne mot folks engasjement i asyl- og flyktningsaker, vedtok Stortinget i 1999 at klagesaker ikke lenger skulle behandles av Justisdepartementet. Sakene har siden da blitt avgjort av en særskilt nemnd, Utlendingsnemnda (UNE). UNE er organisert som en slags forvaltningsdomstol med spesielt elendig rettssikkerhet for den som skal få sin skjebne avgjort av nemnda – avgjørelser som i en rekke tilfeller kan dreie seg om liv eller død. Ofte får den det gjelder ikke forklare seg for nemda. Avgjørelsen tas mange ganger bare av nemdas leder alene.

Abbas og Fozia er bare et av mange eksempler på en utlendingspolitikk der staten gjør seg til rasist. Historier som den rundt Abbas og Fozia er bakgrunnen for at Rødt vil legge ned utlendingsnemda og endre loven slik at klagesaker behandles av det vanlige rettsapparatet. Rødt mener også at alle som har vært i Norge mer enn femten måneder får oppholdstillatelse.

Mandag 8. juni demonstrerer vi for Abbas og Fozias rett til å bo i Norge. Oppmøte foran Stortinget kl. 17.00. Ta med deg en venn og kom!

Lagt ut 20:40, 3. June 2009 og kategorisert under antirasisme.

En kommentar to “La Abbas og Fozia bli!”

  1. Fozia og Abbas: Barn av Norge « Daniels bok
    13:59, 3. June 2009

    [...] feil når de har forekommet. Tidligere stortingsrepresentant for RV (nå Rødt), Erling Folkvord, har skrevet at dette er “(…) historien om et Norge der byråkratiske regler har blitt viktigere enn [...]

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>