Erling Folkvord

Viktig seier for Palestina-aktivister

Venner av Palestina verden over har grunn til å juble over nyheten om at det fransk-baserte selskapet Veolia har trukket seg fra utviklingen av det apartheid-prega t-banenettet Jerusalem Light Rail i Israel. Dette viser at boikott virker!

Veolia er et franskbasert multinasjonalt selskap som inntil nylig hadde anbudet på driften av Jerusalem Light Rail, et t-banenett mellom Vestbredden og Jerusalem. De har høstet sterk kritikk internasjonalt for sin virksomhet på okkupert jord. Selskapet har også virksomhet i Norge, blant annet avfallshåndtering og busstrafikk.

Den israelske avisa Ha’aretz melder at selskapet nå ikke bare har trukket seg fra den framtidige driften, men også forsøker å selge sine 5 % i eierskapet av den kontroversielle t-banen. I følge Ha’aretz er det politisk press og tap av forretningsavtaler i Europa som har gjort at Veolia bryter samarbeidet med den israelske stat.

Jerusalem Light Rail er et apartheid-prega system som bygges for å forsterke ulovlige israelske bosettinger. FN-resolusjon 465 fastslår at bygging av nye strukturer på okkupert område er ulovlig. Da Rødt fremma forslag i bystyret i fjor høst om at Oslo kommune ikke skal drive forretning med selskaper som driver virksomhet i strid med folkeretten, var det nettopp for å legge press på Veolia. Det var ment som en reaksjon mot selskapets planlagte drift av Jerusalem Light Rail som ville befestet Israels okkupasjon av palestinsk land.

Forslaget falt i Oslo bystyre, men ved å sette saken på dagsorden har Rødt bidratt til at det internasjonale presset mot selskapet nå har vunnet fram. Vi er svært glade for at Veolia har lytta til den internasjonale appellen og valgt å avbryte sitt engasjement for dette folkerettsstridige prosjektet.

Dette viser at boikott og sanksjoner virker. Kampen mot apartheid-regimet i Sør-Afrika lærte oss at det først er når en stat blir utsatt for økonomisk press at den er villig til å endre politikk. Dette er en gyllen anledning til å reise kravet om at at Norge må trekke ut alle Pensjonsfondets investeringer i israelske selskaper og statsobligasjoner.

Les mer i Ha’aretz og Klassekampen.

Lagt ut 20:36, 10. June 2009 og kategorisert under bystyret, palestina, valg.

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>