Erling Folkvord

Oberst Ole-Asbjørn Fauske bløffer om «tilbud» til Erling Folkvord og Rødt.

Rødt mottok 3. juli et avslag på søknaden om å få besøke norske styrker under mitt og Per Gunnar Skotåms besøk i Afghanistan. Avslaget var skrevet av en seniorrådgiver i Forsvarsdepartementets sikkerhetsseksjon. Vi ble samtidig tilbudt å møte kontingentsjefen i ambassaden i Kabul, noe vi sjølsagt takka ja til.

Rødt anka avslaget på å møte de norske soldatene til forsvarsminister Strøm-Erichsen. Anken er datert 13. juli. For oss var det viktig å møte soldatene og høre deres erfaringer og synspunkter, på samme måte som vi brukte afghanistanbesøket til å snakke med blant annet generaler i den nasjonale afghanske hæren, afghanske fotfolk i uniform og amerikanske ISAF-soldater. Da var det ingen som la ned forbud mot at vi snakka med hverandre.

20. juli svarer statssekretær Espen Barth-Eide på statsrådens vegne at han «opprettholder avslaget om besøk til norske styrker i Afghanistan i perioden 27. juli – 6. august». Besøksnektinga er absolutt, og åpner ikke for noen unntak.

Faksimile
DOKUMENTASJON: Denne faksimilen av brevet fra statssekretær Espen Barth-Eide viser at Rødt ble nekta å møte de norske soldatene.

Til tross for at statssekretæren har avgjort saka med dette endelige avslaget, har oberst Ole-Asbjørn Fauske hevda at jeg lyver og at Rødt ble tilbudt å møte de norske styrkene i byen Mazar-e Sharif, og at Rødt avslo dette.

– Erling Folkvord snakker ikke sant – på norsk heter det å lyve, sier Fauske i en e-post til aftenposten.no torsdag 6. august.

Aftenposten: Fikk ikke møte norske soldater og Erling Folkvord snakker ikke sant

Jeg har i løpet av fredag 6. og lørdag 7. august møtt Fauske i flere radio- og TV-kanaler uten at han har lagt fram det tilbudet han sier Forsvarets ledelse har gitt til Rødt. Ingen på Rødts kontor har mottatt det tilbudet Fauske snakker om. Dermed er det heller ingen fra Rødt som har avslått et slikt tilbud.

Jeg kan ikke skjønne annet enn at oberst Fauske bløffer. Hvorfor han bløffer har jeg vanskelig for å forstå.

Update: Oberst Fauske stiller til nettmøte hos dagbladet.no 10. august kl. 12.00.

Lagt ut 16:44, 8. August 2009 og kategorisert under afghanistan, krigsmotstand, ukategorisert, valg.

7 kommentarer to “Oberst Ole-Asbjørn Fauske bløffer om «tilbud» til Erling Folkvord og Rødt.”

 1. Haakon
  17:28, 8. August 2009

  Hva syns du om Talibans inntog i Pakistan og hva mener du bør gjøres med det ?

 2. Henning
  17:55, 8. August 2009

  Ser jo nå at det er forsvaret som lyver. Du burde kanskje ha lagt frem denne faksen når du var i intervju på TV2-nyhetene.

 3. Vidar
  09:40, 8. August 2009

  Det er vel ikke så vanskelig å forstå hvorfor oberst Fauske bløffer? (Eller lyver, for å bruke hans egne ord…) Det er tross alt dårlig reklame og ikke spesielt troverdig for forsvaret at de nekter representanter fra et politisk parti å ta kontakt med norske soldater! Helt åpenbart fordi dette politiske partiet representerer klar uenighet med, ja direkte motstand mot, det militære engasjementet i området. “Politisk sensur” har, til tross for utbredelsen… – fortsatt en svært dårlig klang i Norge!
  Oberstens problem er selvsagt både at folk flest har såpass erfaring med og tillit til Folkvord, at påstander om at HAN skulle fare med løgn, ikke blir trodd av andre enn de som VIL tro det…

 4. Vidar
  09:45, 8. August 2009

  …Også blei det plutselig lagt inn før jeg var helt ferdig!
  For oberstens ANDRE problem er jo statssekretær Barth-Eides brev, som klart bekrefter Folkvords ord! Selv de mest “forsvars-vennlige” kan vel ikke for alvor tro at et gjentatt avslag fra statssekretæren enkelt kan overprøves ved en muntlig tillatelse fra en lokal oberst?
  Selv de store avisenes refleksjonsløse gjentakelse av oberstens påstander (løgner…), endrer neppe på dette.

 5. Erling Folkvord
  14:29, 8. August 2009

  Henning: Takk for kommentaren. Dette har du helt rett i. Men jeg tenkte ikke så langt der og da. Får skjerpe meg neste gang noe liknende skjer.
  Oslo 10. august 2009
  Vennlig hilsen
  Erling Folkvord

 6. Erlend
  14:28, 8. August 2009

  Grunnen til at Folkvord ikke la ut den faksen er fordi at oberst Fauske på tross av denne faksen uten problemer eller kontrovers kunne ha latt Folkvord møte norske styrker, noe han også tilbød Folkvord å gjøre i Mazar e Sharif. Han velger i stedet å legge den ut i ettertid for liksom å bevise at han hadde rett hele tiden. Hvis dette brevet hadde vært et “bevis” av verdi ville han selvfølgelig ha lagt det frem tidligere. Folkvord farer fortsatt med løgn.

  I tillegg ble Folkvord tilstått mye tillit da han ble briefet om diverse forhold av NCC-staben. Denne tilliten viste han seg ikke verdig. Både ved at han lakk informasjon som han ble gitt i fortrolighet og som sagt ved at han løy om tilbudet om å få møte norske styrker. Skikkelig ufint Folkvord.

 7. Vidar
  22:51, 8. August 2009

  Men Erlend, HVIS altså denne obersten ikke trengte å forholde seg til direktiver fra FD, men til tross for dette avslaget altså de facto tilbød Forlkvord å få møte norske styrker, hvorfor i h… gjorde ikke Folkvord det da??? Ser du ikke at både oberstens og din (bort)forklaring ikke henger på greip? Folkvord ønska heile tida å treffe norske soldater og det er ikke troverdig å hevde at HAN ikke ville sagt JA til en slik tillatelse, uansett tidligere brev fra FD.
  Obersten forsøker å imøtegå Folkvords kritikk av at han blei hindra i å møte norske styrker i Afganistan, så enkelt er det!

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>