Erling Folkvord

Vil regjeringa nekte forfulgte opphold?

Forrige uke varslet statssekretær Libe Rieber-Mohn (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet at asylsøkere som ikke kan fremvise ID-papirer skal få avslag på asylsøknadene sine. Det er en håpløs og umenneskelig politikk.

Asylsøker

- Det skal ikke lønne seg å jukse sier Rieber-Mohn til NTB. Med dette viser hun en fullstendig mangel på forståelse for asylsøkeres situasjon. Det kan virke som om Rieber-Mohn mener at forfulgte mennesker skal henvende seg til sine forfølgere og be om de nødvendige papirene. Dette er sjølsagt ikke mulig.

Mange av de som kommer fra krigsherjede og ustabile land har levd hele sine liv som flyktninger. De har aldri hatt identifikasjonspapirer. Noen vet ikke en gang sin egen alder. Å kreve ID-papirer som forutsetning for opphold er et usselt knep for å nekte desperate mennesker den beskyttelsen de har krav på i følge internasjonale avtaler.

De rødgrønne partiene lovte i Soria Moria-erklæringa 13. oktober 2005 at: «Regjeringen vil føre en human, solidarisk og rettssikker flyktning- og asylpolitikk. Norge har en klar moralsk forpliktelse til å ta sitt ansvar for mennesker som trenger beskyttelse. Regjeringen vil bygge flyktning- og asylpolitikken på internasjonale rettsprinsipper uttrykt gjennom menneskerettighetene og flyktningkonvensjonen».

Mange tok dette som et signal om at A/SV/Sp- regjeringa skulle snu Jern-Ernas menneskefiendtlige
asylregime til det bedre, at det skulle bli en ny kurs også i asylpolitikken. Stikk i strid med dette
har den rødgrønne regjeringa nå forverret vilkåra for asylsøkere i Norge gjennom en serie innstramminger i regelverket. Velgere som er opptatt av menneskeverd og Norges moralske forpliktelser bør huske på dette når de bruker stemmeretten 14. september.

Lagt ut 10:43, 20. August 2009 og kategorisert under antirasisme, valg.

En kommentar to “Vil regjeringa nekte forfulgte opphold?”

  1. Haakon
    11:36, 20. August 2009

    Hei Erling.
    Om de aldri har hatt identitetspapirer, hvordan kommer man seg da ombord i et fly ?
    Om det er med falske papirer, bør man da ikke være forpliktet til å fortelle hvem det er som forfalsker papirer og smugler mennesker før de får opphold ?

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>