Erling Folkvord

Et valg mellom krig og fred

- Tro det eller ei – jeg kommer til å stemme Rødt! Slik svarte forsvarsanalytiker John Berg, da Klassekampen i siste utgave før valget spurte han hva han stemmer og hvorfor.

Joint Strike Fighter

Hele svaret fra John Berg var slik: «Jeg har en klar preferanse for Venstre, men jeg pleier ofte å stemme taktisk og basert på sak. Den brennhete saken for meg i dette valget er kampflysaken, og tro det eller ei; jeg kommer til å stemme Rødt».

For noen dager siden publiserte Ny Tid en artikkel om det omdebatterte kjøpet av amerikanske JSF-kampfly, som vil koste Norge 24 milliarder mer enn antatt. Den kjente antikrigsaktivisten Fredrik S. Heffermehl har kommentert artikkelen på epostlista til kampanjen Nei til nye NATO. Der skrev Heffermehl blant annet: «Folkvord, Rødt-kandidat i Oslo, vil sette søkelyset på de metodene regjeringen brukte for å få plassert jagerflykontrakten i USA. Denne artikkelen i Ny Tid minner oss om «den brede enigheten i forsvars- og sikkerhetspolitikken» og behovet vi som er uenige har for en «bikkje i bakken».

Samme Fredrik S. Heffermehl hadde dette lille innlegget på trykk i Dagbladet i dag 13. september:

Norge i valg – og i krig

En ung norsk kvinne har stått frem i media og fortalt at hun hadde fienden på kornet, fikk ordren «Ild!», trakk i avtrekkeren … og avsluttet livet for et tjuetalls medmennesker.

På vegne av deg og meg, det er det norske folk gjennom Stortinget som har sendt styrkene til Afghanistan for «å gjøre denne jobben». Vi skal nå velge nytt Storting, men hva har vi å velge mellom? Hvilket parti er klart mot krig og vil legge opp en grunnleggende annerledes politikk (slik Nobel ville med sin fredspris som nå snart igjen skal utdeles)?

Hvor mange spør hvordan Norge er havnet i Afghanistan? Vi er trukket lenger og lenger inn i en hengemyr som startet med USAs folkerettstridige angrep, som i neste omgang presset FN inn i tiltak for å opprette fred og sikkerhet. Med 11.9 2001 fikk USA et påskudd, men USA hadde planlagt angrepet i flere år før, en sannhet man i norske storaviser bare har kunnet lese i Stavanger Aftenblad (aftenbladet.no, søk: 649375). Og forut for det ligger en lang historie med amerikanske maktintriger i regionen.

Norge gikk med humanitær begrunnelse inn i det som er blitt mer og mer krig. Innser de hva de er med på de som uten reservasjoner stiller opp for USA?

Fredrik S. Heffermehl, Oslo

John Berg og Fredrik S. Heffermehl er personer som har vunnet bred tillit ut fra mangeårig arbeid og engasjement på svært ulike saksfelter. Deres kommentarer foran valget sier mye om det demokratiske underskuddet som preger det nåværende Stortinget. Jeg håper mange ser at denne situasjonen gir noen ekstra grunner til å bruke Rødts stemmeseddel i morgen.

Ny Tid: Vil granske flykjøp


Lagt ut 22:32, 13. September 2009 og kategorisert under afghanistan, krigsmotstand, valg.

En kommentar to “Et valg mellom krig og fred”

  1. En stemme fra eller til « Ettertid
    09:55, 13. September 2009

    [...] Folkvord (Rødt): “Et valg mellom krig og fred“, “Trenger 659 stemmer: Noen få stemmer i Oslo kan avgjøre valget“, [...]

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>