Erling Folkvord

Forsvarssjefen beklager overfor Rødt

Før Per Gunnar Skotåm og jeg reiste til Afghanistan 26. juli på vegne av Rødt, nedla statssekretær Espen Barth Eide et absolutt forbud mot at vi skulle få treffe noen av de norske styrkene i Afghanistan. Like før hjemkomst påstod kontingentsjefen for de norske styrkene, oberst Ole-Asbjørn Fauske, at vi fikk tilbud om å besøke norske soldater i byen Mazar-i-Sharif og at vi avslo. Nå beklager forsvarssjefen oberst Fauskes uriktige anklager.

Forsvarssjef Diesen
BEKLAGER LØGNANKLAGE: Forsvarssjef Sverre Diesen beklager nå oberst Fauskes anklager om at Erling Folkvord snakket usant. Foto: Wikipedia.

Avslaget fra statssekretær Barth Eide er datert 20. juli.

Aftenposten.no skrev om dette avslaget torsdag 6. august, like før vi kom tilbake til Norge. Da gikk oberst Fauske, sjefen for de fleste norske soldatene i Afghanistan, ut og beskyldte meg for å lyve. Oberst Fauskes beskyldning ble presentert i Aftenposten.no torsdag 6. august:

«Erling Folkvord snakker ikke sant – på norsk heter det å lyve, sier han i en e-post til Aftenposten.no. Fauske sier at Folkvord ble gitt muligheten til å besøke norske soldater i byen Mazar-i-Sharif, men at han avslo dette tilbudet».

Hele saken: «Erling Folkvord snakker ikke sant – på norsk heter det å lyve»

Dagen etter gjentok oberst Fauske denne påstanden med litt ulike ord i to direktesendte radioprogrammer. Lørdag 8. august stod han fast på sin versjon i en direktesendt TV-debatt på TV2.
Disse påstandene fra oberst Fauske har ingen rot i virkeligheten. Partileder Torstein Dahle sendte brev til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og forsvarssjef Sverre Diesen mandag 10. august og krevde at oberst Fauske skulle beklage påstanden hvis han ikke kunne dokumentere at Rødt hadde mottatt et tilbud om å få besøke de norske styrkene. Dahle skrev bl.a.:

«Spredning av usanne løgnbeskyldninger forsøpler en viktig politisk debatt. Vi tror ikke verken oberst Fauske selv eller Forsvaret er tjent med at en offiser med så høy rang opptrer slik. Hvis oberst Fauske ikke kan legge fram bevis for at et slikt tilbud er framsatt til og avvist av Rødt, krever vi at han offentlig ber om unnskyldning. Vi ber om svar på dette brevet fra hver av de tre mottakerne. På grunn av beskyldningens alvorlighetsgrad ber vi om raskt svar».

Sein beklagelse

Så gikk ukene uten noe svar fra forsvarsminister eller forsvarssjef. Helt til i dag. Forsvarssjef Sverre Diesen skriver nå i brev til Torstein Dahle at han: «beklager at oberst Fauske kom til å uttrykke seg slik han gjorde». Jeg har i dag mottatt en udatert kopi av svarbrevet til Torstein Dahle fra forsvarsministerens kontor etter at jeg i går kveld møtte statssekretær Espen Barth Eide og etterlyste svar på Torstein Dahles brev fra 10. august.

Beklagelse
FAKSIMILE: Kopi av brevet fra forsvarssjefen til Rødt.

Den uforbeholdne unnskyldninga fra forsvarssjef Sverre Diesen er grei. Han gjør rede for hva han mener er årsaken til Fauske kom med en usann påstand. Når han så beklager uten noe forbehold, syns jeg den sida av saken er avslutta. Det som ikke er greit, er at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lot det gå en hel måned før vi fikk svar. Det tok jo ikke mer enn fem minutter å finne ut av Fauskes påstand var usann. Hvorfor har hun da ventet så lenge?

Dette har ført til at løgnbeskyldninga mot meg har blitt hengende i lufta. Jeg har i denne måneden fått utallige henvendelser fra personer som har trodd at det var noe i oberst Fauskes påstand. For meg ser det ut som forsvarsministeren har ønska at den usanne løgnbeskyldningen mot meg skulle forbli hengende uavklart i lufta så lenge som mulig. Jeg mener dette er en uryddig metode som en statsråd burde holde seg for god til å bruke.

Aftenposten: Forsvaret beklager at oberst anklaget Folkvord for løgn

Frifagbevgelse.no: Folkvord fikk unnskyldning


Lagt ut 14:53, 10. September 2009 og kategorisert under afghanistan, krigsmotstand, valg.

3 kommentarer to “Forsvarssjefen beklager overfor Rødt”

 1. Johan
  15:53, 10. September 2009

  Der ser man… Nå vant dere netopp stemmen min tilbake! Stå på videre!

 2. Tom Dahle
  15:59, 10. September 2009

  Hah, jammenmeg på tide at de trakk tilbake påstandene. Hadde bare alle saker endt sånn her.
  Er det mulig å legge ut en versjon av brevet med litt større oppløsning så det blir enklere å lese det?
  Lykke til den 14de!

 3. E
  18:54, 10. September 2009

  Bare døvt at masse folk leste aftenposten og ikke leser dette her. Kanskje var planen hele tide å trekke tilbake påstanden etter å ha tilstrekkelig diskreditert deg? Ikke en ukjent medieteknikk

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>