Erling Folkvord

Sylvi Listhaug bør vurdere sin stilling

Altea-skandalen ruller videre. Eldrebyråd Sylvi Listhaug (FrP) bør vurdere sin stilling – før andre gjør det for henne.

Sylvi Listahug
MÅ GÅ? FrP-byråd Sylvi Listhaug viser ingen vilje til å rydde opp i skandalen som har kosta Oslos skattebetalere over 23 millioner kroner.

VG offentliggjør i dag (side 14) nye opplysninger om at Oslo kommune betalte ut nær en halv million kroner til en «byggeleder» mens han konkurrerte om å vinne Oslo kommunes anbudskonkurranse om prosjekt- og byggeledelse på det som skulle blitt et kommunalt sykehjem i den spanske småbyen Altea.
Utbetalingene foregikk fra desember 2005 til kontrakten ble tildelt 27. mars 2006. Sylvi Listhaug overtok som byråd 18. Januar 2006. Og pengestrømmene fortsatte etterpå. Til sammen fikk Magnus Dahlberg og hans medarbeidere utbetalt 5,7 millioner kroner for «byggeledelse» uten at et spadetak ble tatt eller en spiker ble slått inn.

De nye opplysningene som VG legger fram i dag viser klare brudd på kommunens regler om hvordan anskaffelser skal foregå. Når Magnus Dahlberg i tillegg ble påspandert flyreise for to fra Spania til Oslo og opphold på Continental, et av Oslos dyreste hoteller, framstår dette som helt uakseptabelt.

Rødts egne undersøkelser i Spania viser at den heldige byggelederens spanske selskap, først ble lovlig registrert i foretaksregisteret to måneder etter at han hadde fått kontrakten tildelt.

Altea
TOMTA I ALTEA: Slik ser det ut på tomta der det skulle stått et sykehjem Oslos skattebetalere har betalt over 23 millioner kroner for.

Byråd Listhaug feilinformerte bystyret da hun 10. juni i år opplyste at selskapet var opprettet før de fikk kontrakten. Hun skrev at «Disse to hadde etablert et eget selskap under navnet Axla SL og vant anbudskonkurransen om prosjekt- og byggeledelsen». Selskapets navn da det omsider ble registrert, var ARTFUL XL APARTMENT CONSULTING SL. Det er nå under konkursbehandling.

I stedet for å rydde opp i uregelmessigheter som allerede var i gang da Sylvi Listhaug 18. januar 2006 rykket opp og overtok byrådsvervet etter partifelle Margaret Eckbo, har hun gjort sitt beste for å dekke over det som får et stadig klarere preg av økonomisk kriminalitet.

Dette kommer i tillegg til at byråd Listhaug har brukt opp alle de 19 millionene Oslo fikk i oppstarttilskudd for å bygge sykehjem i Spania, uten at noe er blitt bygd. Staten har derfor krevd pengene betalt tilbake.

Dette er så alvorlige forsømmelser at byråd Listhaug nå bør vurdere sin egen stilling. Hun bør gi bystyret og byens befolkning klar beskjed om hun mener hun fortsatt er egnet til å sitte med det øverste politiske ansvar for å lede Oslos eldreomsorg.

Les mer om sykehjemsskandalen:

NRK Østlandssendingen: - Dette bør bli en kriminalsak

Østkantavisa: En advarsel til Oslos innbyggere

Nettavisen: - Galskap å bare gå videre

Nettavisen: - Trist at vi ikke har fått det til

TV2 Nyhetene: Skylder på korrupsjon

TV2 Nyhetene: Krever åpen høring om Spania-sykehjem

Dagsavisen - Illojalt av Folkvord

TV2 Nyhetene: Mener Oslo-politikere ville smøre spanske kolleger

TV2 Nyhetene: Anklager Oslo kommune etter sykehjem-skandale

VG Nett: Oslo kommune lurt i Spania


Lagt ut 11:22, 14. September 2009 og kategorisert under bystyret, faglig, valg, velferd.

5 kommentarer to “Sylvi Listhaug bør vurdere sin stilling”

 1. Framåt för norska antikapitalister? | Svensson
  15:29, 14. September 2009

  [...] I Oslo är situationen sådan att det lilla norska antikapitalistiska partiet Rödt kan få så många röster att de får en plats i det norska stortinget. Om man får en plats innebär det att Höyre får en plats mindre. [...]

 2. elise fliflet
  18:05, 14. September 2009

  Hører ikke omsorgsbygg inn under Høyres Merete Agerbak Jensen??Det er vel hun som ikke burde trodd på løtetr om omregulering. Hun er jo sjef over pbe som også stadig gir beskjed om at søknader bare er formaliteter-inntil en rik nabo slår til og roper på sine høyrevennner. Mye gæli kan seies om Listhaug og Frp, men her retter du vel baker for smed, erling?

 3. brage
  15:38, 14. September 2009

  Du har rett i at Omsorgsbygg hører inn under Agerbak Jensen, men det er Sylvi Listhaug som har leda Altea-prosjektet og det er hun som bærer det politiske ansvaret for fadesen.

  Brage.

 4. Øyvind
  09:32, 14. September 2009

  Masse kred til Erling som tar gravejobben og bidrar til å avdekke Oslo kommunes sløsing med offentlige midler og et lederskap hinsides demokratiske prinsipper.

 5. Rolf Egil Pedersen
  22:14, 14. September 2009

  Sylvi Listhaug (“Altea-Sylvi”?) har like stor troverdighet som en rev i en hønsegård. Takk til Erling for at han fortsatt har ork til å grave i dritten!

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>