Erling Folkvord

Gratisarbeidende sykepleiere trenger støtte!

I går kveld måtte byråd Sylvi Listhaug (FrP) og direktør Bente Riis i Sykehjemestaten svare på spørsmål i bystyrets helse- og sosialkomite. Det ble en selsom forestilling.

Aller først: Takk til alle som har kommet med kommentarer og tips etter at Rødt 21. april stilte spørsmål i bystyret om Sykehjemsetatens bruk av gratisarbeidende sykepleiere. En av dere beskrev situasjonen godt: «0 kr. i timen kalles slaveri og jeg tror det er forbudt».

Byråd Listhaug gjentok i går at hun ikke visste noe om gratisarbeidende utenlandske sykepleiere før jeg ringte kontoret hennes onsdag 21. april. Hun fortalte at hun samme dag, men etter at hun hadde svart på mitt spørsmål i bystyrets spørretime, fikk vite at byrådets sentrale varslingsordning hadde mottatt en varsling om en slik sak fredag 16. april.

Helse- og sosialkomiteen fikk ikke vite når denne varslingen ble kjent for sykehjemsetatens direktør.

Men det er noe rart med rekkefølgen på hendelsene. Torsdag 15. april – altså dagen før byråd Listhaug sier at varslet ble mottatt – mottok avdelingsledere på sykehjem en svært konkret muntlig redegjørelse om hvordan de skulle forholde seg. De fikk blant annet vite navn og direktenummer til en ansatt i Utledningsdirektoratet som kunne gi dem råd. Hvem kan ha gitt instruks om dette på et så tidlig tidspunkt?

Jeg spurte derfor direktør Bente Riis om det kan være noen annen enn henne som har sendt ut en slik instruks og veiledning til institusjonssjefer i etaten hennes. Da jeg stilte dette spørsmålet, grep byråd Listhaug inn og bestemte at Riis ikke fikk lov til å svare.

Det ble ellers klart at både byråden og direktør Riis framstiller det som om dette er en lang rekke feil begått av underordnede i Sykehjemsetaten. De sier det er gjort feil, men feilene er gjort i god hensikt for å hjelpe personer som har henvendt seg enkeltvis og spurt om å få lov til å arbeide gratis. Det ser for meg ut som om byråd Listhaug bare vil ta de som befinner seg på bunnen i denne saken. Gratisarbeidet har blitt avvikla uten mer om og men. De som har tatt inn folk i sykehjemmene for å jobbe gratis får kritikk. Og det er ikke noen andre som har gjort noe feil, om vi skal tro byråden og direktøren.

Jeg er uenig i denne måten å «løse» saken på. Dette handler om at fillippinske sykepleiere som – i følge direktør Riis – har norsk lisens som hjelpepleiere, har arbeidet uten lønn og med en ordning der de «har kunne komme og gå som de selv ville».

Fillippinene utdanner svært mange sykepleiere. Myndighetene har som bevisst politikk at sykepleiere skal søke seg arbeid utenlands for å sende penger heim. Fillippinene har en velorganisert godkjenningsordning. Norge har på sin side et regelverk som er velkjent for de firmaene som arbeider seriøst med sykepleierimport etter at privat arbeidsformidling ble lovlig for nesten 10 år sia. Allerede 15. september 2000 bestemte daværende helseminister Tore Tønne at «det er arbeidsgivers ansvar å sørge for å forsikre seg om at utenlandsk helsepersonell har den språkkunnskapen som er nødvendig for å kunne utføre sin jobb forsvarlig». (Brev fra helseministeren til Statens Helsetilsyn 15.9.2000.)

Saken rundt gratisarbeidet inneholder fortsatt en del ubesvarte spørsmål:

 • Er det sannsynlig at så mange fillipinske sykepleiere helt tilfeldig har funnet fram til «mellom fem og ti» kommunale sykehjem i Oslo hvor de så har tilbudt seg å arbeide gratis for å lære norsk?
 • Er det sannsynlig at alt dette har foregått helt uten at noen har organisert dette og kanskje også tatt seg betalt for sine tjenester?
 • Hva kan gjøres for å sikre at de som har arbeidet gratis, får betalt for det arbeidet de har utført?
 • Og hva kan gjøres for å hindre at de nå bare blir tråkka på og gjort enda mer rettighetsløse enn de var da de arbeidet gratis?

Rødt kommer til å følge opp denne saken videre. Jeg oppfordrer også alle som kjenner noen av de som har blitt utsatt for dette til å hjelpe dem med råd om hvordan de skal komme seg videre, få seg norskopplæring og få ordna arbeidsforhold.

Lagt ut 14:18, 6. May 2010 og kategorisert under ukategorisert.

En kommentar to “Gratisarbeidende sykepleiere trenger støtte!”

 1. Helene Skjemstad
  14:48, 6. May 2010

  Hei.
  Du aner ikke hvor mange som er glade for at det finnes polikere som deg som både har med hjerte og hode når det gjelder utnyttelser og umenneskelig behandling av de aller aller aller svakeste. Fy søren for noen kyniske mennesker som styrer eldre- og omsorgsetaten i Oslo. Der skulle det vært fylt opp med mennesker med hjertevarme og ikke med kalde kynikere. Tusen takk på vegne av alle de svakeste, for at du står på og ikke lar dem slippe unna med alt.

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>