Erling Folkvord

Internasjonal flåte mot blokaden av Gaza

Om kort tid møtes ni skip i Middelhavet for å sette kursen mot Gaza. De kommer fra ulike kanter av Europa og har ett felles mål: Den snart tre år lange israelske blokaden av Gaza må oppheves. Hvis alt går som det skal, vil jeg befinne meg om bord når skipene når Gaza.

Flere mindre skip har tidligere seilt mot Gaza. Fem av dem nådde fram til den utbombede palestinske havna, mens tre ble stansa av israelske marinefartøyer. Men en så tallrik flåte med såpass store skip har aldri tidligere prøvd å nå den blokaderammede byen.

Flere internasjonale kampanjer gjort felles sak. Dr. Arafat Shoukri, palestiner som er bosatt i London, leder The European Campaign to end the siege of Gaza. Også den svensk-greske kampanjen Ships to Gaza er solid representert.

Utallige solidaritetsgrupper er med. Palestinske støttespillere i 60 land har vært med på forberedelsene. Det første skipet, «Rachel Corrie», kasta loss fra Irland allerede 14. mai. Det er oppkalt etter ei ung amerikansk jente som døde under en israelsk bulldoser i 2003. Sammen med andre europeiske aktivister prøvde hun å hindre israelsk ødelegging av palestinske hus og oliventrær.

Dette skipet ble utrusta blant annet gjennom samarbeid mellom Palestina-venner i Malaysia og Irland. De andre skipene er fra Kuwait, Algerie, Hellas, Tyrkia og Storbritannia. Snart er alle skipene samla og kan sette kursen mot Gaza. Nøyaktig når det skjer, er usikkert. Å samordne så mange skip og så ulike skipstyper er ikke enkelt.

Jeg var så heldig å bli invitert med på denne spektakulære aksjonen. Jeg fikk tilbudet etter at en delegasjon fra The Euopean Campaign to end the siege of Gaza mislyktes med sitt Oslo-besøk og med invitasjonene til flere av stortingspartiene. Noen norske Palestina-aktivister fra Hamar og Elverum er med. Men Norge skiller seg ut ved at ikke en eneste stortingsrepresentant har blitt med. Dermed gikk tilbudet videre til meg som i alle fall er tidligere stortingsrepresentant.

Jeg får mange spørsmål om hva som er så spesielt med Norge. Hvorfor er ikke norske parlamentarikere med, når så mange andre nasjonalforsamlinger er representert? Alle jeg møter i dette miljøet kjenner jo til Oslo-avtalen og veit hvor stor skade den har gjort for palestinernes sak. De forundres når jeg forteller at alle de norske partiene utenom Rødt støttet Oslo-avtalen den gangen den ble inngått. Men jeg blir svar skyldig når jeg skal prøve å forklare hvorfor ikke parlamentarikere fra Norge deltar.

Den israelske hæren starta den totale blokaden av Gaza 17. september 2007, 18 måneder etter parlamentsvalget i de sjølstyrte palestinske områdene. Internasjonale observatører godtok valget. Men valgresultatet ble «feil», sett med israelske og amerikanske øyne. Hamas vant parlamentsflertallet. Det er ikke så mange som er oppmerksom på at 15 av de nyvalgte Hamas-representantene er kristne.

Ingen annen militær blokade av en sivilbefolkning har vart så lenge. Men Gazas modige befolkning lar seg ikke sulte vekk.

Denne lille flåten som snart er på veg, er ikke mer enn et lite nålestikk mot en av verdens mest brutale og effektive krigsmaskiner. Men jeg håper den kan oppmuntre mange til å legge krefter inn i arbeidet for øke presset mot Israel slik at blokaden må heves.

Les mer om solidaritetsflåten og om Gaza:

Lagt ut 20:00, 26. May 2010 og kategorisert under antirasisme, krigsmotstand, palestina.

5 kommentarer to “Internasjonal flåte mot blokaden av Gaza”

 1. skyggen
  22:20, 26. May 2010

  “Men jeg blir svar skyldig når jeg skal prøve å forklare hvorfor ikke parlamentarikere fra Norge deltar. ”

  Det var jo interessant.

  Hva med de tusenvis av raketter sendt fra Gaza mot jødiske byer? Du nevner dem ikke med ett ord. Er de uten interesse med hensyn til blokaden mot Gaza?

 2. brage
  22:48, 26. May 2010

  Dette er så sterkt! Dessverre altfor typisk at Rødt er det eneste norske partiet som blir med.

 3. Magne D. Antonsen
  09:16, 26. May 2010

  Hei Erling, det ser ut til å være en feil ved rewrite-funksjonen på bloggen din. Vi får den inn som link i vår artikkel http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10007491 men når folk klikker på linken fjernes / som skal ligge mellom erlingfolkvord.no og 2010 i adressefeltet.

 4. Mathias
  16:10, 26. May 2010

  Skyggen@ Selvfølgelig, det er ikke bra at HAMAS sender raketter mot Israel, men det er ikke det palestinske folket sin skyld. Hva har de gjort? Før Israel fikk sin egen stat var ikke de noe bedre. De sprengte seg selv, tok med seg mange uskyldige Palestinsere i døden, og de drev med terror. Denne apartheid muren må ned, ettersom det er er mangel på alt fra spiker til mat. Hvor mange Israelitter drepte Hamas under denne “nyttårs-krigen”? 5-25. Hvor mange palestinere drepte Israel under denne krigen? 1000-1500. Det sier seg seg vel selv hvem som er den onde her.

  Mathias

 5. Ove
  10:32, 26. May 2010

  Ditt eget sitat:- Jeg beklager at jeg sa dette i talen. Jeg innser at jeg er ute av balanse etter hendelsene de siste dagene, sier Folkvord.

  Men kjære deg,det trenger du ikke forklare,dette er noe som har vært åpenbart i mange år allerede….

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>