Erling Folkvord

La ikke den israelske terroren tvinge oss til passivitet!

Mandag skulle jeg egentlig vært om bord på et av skipene i Freedom Flotilla, frihetsflåten, som hadde som mål å bryte den israelske blokaden av Gaza. Slik gikk det ikke. Skipene, som var lastet med medisiner, skolesaker og utstyr til gjenoppbyggingen av det utbombede området, ble bordet av israelske kommandosoldater som tok livet av ni sivile nødhjelpsaktivister.

– To personer er bekreftet døde. Jeg må ta neste telefon.

Greta Berlin i kampanjeledelsen var ordknapp, presis og rolig da hun besvarte spørsmål over telefonen her i Larnaca litt før klokka sju norsk tid mandag morgen. Greta beholdt fatningen.

Sjøl satt jeg ganske lamslått på hotellet i Larnaca sammen med Aftenpostens Midtøsten-korrespondent Jørgen Lohne. Vi var begge blant de drøyt 20 som fredag, lørdag og søndag ble stoppa av både gresk-kypriotiske og tyrkisk-kypriotiske myndigheter da vi skulle dra ut til skipet 8000 for å bli med Freedom Flotilla til Gaza. I gruppa vår var det parlamentarikere fra Irland og Tyskland. Skipets navn er tallet på palestinske fanger i israelske fengsler.

Min første tanke var: Er noen av de som satt rundt bordet på planleggingsmøtet vårt på torsdag, blant de døde? Jeg veit fortsatt ikke svaret. Hva har skjedd med Victoria Strand, Henning Mankell og riksdagsmedlem Mehmet Kaplan som jeg så gå om bord i Challenger 1 på lørdag ettermiddag?

Dødstallene økte i de neste timenes nyhetsmeldinger. Men da jeg satt på flyet tilbake til Oslo var Gretas korte melding det eneste jeg visste sikkert.

Israel innførte absolutt militærsensur da de starta angrepet mot Freedom Foltilla. Totalforbud for alle israelske medier mot å omtale antall døde og skadde. Helt umulig å oppnå kontakt med de som er om bord. Israelske kommandosoldater beslaglegger jo straks alt kommunikasjonsutstyr både hos døde, skadde og overlevende.

Jeg opplever dette som en helt absurd og utenkelig situasjon. Israel har i internasjonalt farvann gått til full krig mot sjøfolk og 700 sivile palestinavenner på sivile nødhjelpsskip. Et planlagt blodbad etter beslutning fra en regjering! På internett ser jeg en israelsk minister som «beklager» at mange er døde. Tanker og følelser blir bare kaos.

Noe slikt tror jeg aldri før har skjedd. Jeg tenker at nå gjelder det å prøve å bevare roen, på samme måte som Greta klarte tidlig mandag da dødsmeldingene kom. Men det er vanskelig.

Men når jeg tenker meg om, skjønner jeg jo at det som kjente og ukjente palestinavenner fra 50 land opplevde i morgentimene i går, og som de fortsatt opplever under transport til israelsk fengsel eller fangeleir, det er jo den virkeligheten som Gazas 1,6 millioner sivile befinner seg i hele tiden.

Min oppfordring til deg som leser dette:

La ikke fortvilelsen og forbannelsen lamme deg. Bli med og styrk solidaritetsarbeidet for palestinerne. Nå må vi sammen kreve at også den norske regjeringen gjør noe som den israelske krigsstaten forstår.

Diplomatisk anerkjennelse av sjølstyreregjeringa i Gaza er et av de første svarene som bør komme fra den norske regjeringen. La ingen formaliteter forhindre at den norske regjeringen nå erklærer at den ønsker diplomatiske forbindelser med regjeringa i Gaza. Dette svaret må komme raskt.

Det er på tide å reise krave om at Stoltenbergs regjering iverksetter de sterkeste diplomatiske og økonomiske sanksjoner som finnes mot den israelske staten.

La oss også starte arbeidet med å forberede en ny Freedom Flotilla for å vise at Palestina-venner over hele verden ikke lar seg terrorisere til passivitet og taushet. Gazas sivile har vært under israelsk blokade siden 17. september 2007. De trenger at alle former for støttearbeid og solidaritetshandlinger trappes opp.

Torsdag skal jeg være med i Nrk 1-programmet Debatten som sendes fra Litteraturhuset og denne gangen kommer til å handle om Israel, Palestina og Freedom Flotilla. Se Debatten på Nrk 1 kl. 21.30 torsdag.

Lagt ut 13:51, 1. June 2010 og kategorisert under krigsmotstand, palestina.

3 kommentarer to “La ikke den israelske terroren tvinge oss til passivitet!”

 1. Statsterror fra Israel « Anders Hamre Sveens Blogg
  00:29, 1. June 2010

  [...] Erling Folkvord: La ikke den israelske terroren tvinge oss til passivitet: http://erlingfolkvord.no/2010/06/la-ikke-den-israelske-terroren-tvinge-oss-til-passivitet/ [...]

 2. Kee
  14:19, 1. June 2010

  Hei Mr Folkvord, jeg ser du er ganske pro Palestina, men kan du fortelle meg historien til det Palestinske folk og når navnet Palestina ble satt på kartet ?

 3. Erling Folkvord
  08:06, 1. June 2010

  Hei Kee. Jeg veit ikke svaret. Men ser i wikipedia at den greske betegnelsen Palaistinê (Παλαιστίνη), som det arabiske Filastin (فلسطين) er beslektet med, forekommer første gang i den ioniske dikteren Herodots verker fra midten av det 5. århundre før Kristus. Han brukte det som betegnelse på kystlandet fra Fønikia ned til Egypt.

  Herodotus skrev bl.a. følgende i en omtale av skatteinnkrevinga på den tida: « Denne provinsen består av hele Fønikia og den delen av Syria som blir kalt Palestina, og Kypros. Dette er den femte satrapi.» Vennlig hilsen Erling Folkvord

Legg igjen kommentar

Vil ikke bli publisert.

XHTML: Du kan bruke følgende elementer: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>